In atentia cititorilor

Textele din acest blog nu pot fi preluate fara acordul autorului

joi, 29 martie 2012

NU exploatării prin fracţionare hidraulică a gazelor de şist

http://www.solarmovie.eu/watch-gasland-2010.html
Urmăriţi aici cum poţi să dai foc apei de la robinet...

Da, e o problemă care ne priveşte pe toţi. Eu unul am luat-o ca pe un afront personal. Sunt convins din acest punct de vedere că autorităţile noastre M-AU AGRESAT, mi-au pus în primejdie viaţa şi modul de trai. Şi familiei mele de asemenea.

Am trei copii care la rândul lor vor avea urmaşi. În nici un caz nu vreau să-i văd umblând din spital în spital, aşteptându-şi sfârşitul, plini de amărăciune şi suferinţă. NIMENI nu merită o asemenea soartă.

La început, recunosc că nu am dat problemei o atenţie prea mare. Apoi curiozitatea a învins.
Şi s-au deschis porţile iadului...

Fracţionarea hidraulică a şisturilor purtătoare de hidrocarburi implică dizolvarea sau emulsifierea în apa de extracţie a unui număr de 596 de substanţe, TOATE extrem de nocive. Odată ajunse în pânza de apă freatică fie că este de suprafaţă sau bentonică, ele produc asupra mediului în totalitatea sa O OTRĂVIRE ÎN MASĂ, un genocid la propriu !

La noi e Chevron Industries.
La americani au fost Chevron, Cabot Oil şi încă vreo şapte. Toate firmele au premeditat ascunderea reţetei apei de extracţie faţă de publicul larg. Toate firmele au încasat fără să crâcnească amenzi fabuloase (de zeci de milioane de dolari) şi au continuat exploatarea, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Toate petiţiile comunităţilor au rămas fără răspuns.

Motivul ? Anularea efectului legii mediului, promovată de administraţia Reagan, prin efectul legii anti terorism a administraţiei Bush... care a considerat că "trebuie să pună la adăpost SUA de terorismul economic al statelor petroliere arabe" (!!!). Cine a fost promotorul ? Dick Cheney, vicepreşedinte în administraţia Bush, fost secretar al apărării, iar înainte preşedintele CA al companiei Halliburton Industries (care deţine numai în Nebraska 60000 de forări prin fracţionare hidraulică), care fără nici un fel de ruşine a pus violent pumnul în gură Agenţiei Nord-Americane pentru Protecţia Mediului, printr-un simplu act executoriu lăsând Agenţia fără obiectul de activitate şi concediind 3000 de reputaţi specialişti care aveau mari îndoieli în ceea ce priveşte siguranţa metodei de exploatare, în felul acesta eliminând (în schimbul unor comisioane colosale) riscul ca Agenţia să nu dea aviz de funcţionare companiilor...

De ce ?

Principalul motiv este cocktailul de substanţe ( în cazul lui Cevron, 596 ), toate toxice, multe dintre ele puternic carcinogene, mutagene şi biocide.
Iată câteva.
(Să specificăm că agenţii de mediu din State au trebuit să... FURE probele pe care firmele refuzau să le pună la dispoziţie).

Alfa-metil-etil-izopropil-benzen (cel puţin trei forme de carcinom).
Benzen (cancer de piele, cancer ganglionar).
Toluen (puternic mutagen, 5 forme de cancer).
Xilen (carcinogen, mutagen, cancer encefalian).
Izopropanol (toxic, afectează sistemul nervos central).
Etilen-glicol (malformant, provoacă grave dereglări caşectice, inclusiv naussea cronică).
Eterul monobutilic al etilen-glicolului (2-butoxi-etanol) (toxic letal, neuro-paralitic).
Hidroxid de sodiu (sodă caustică ! - biocid puternic).
Metanol (toxic letal).
Fracţiuni petroliere grele emulsifiate, adică motorină (carcinogen, toxic letal, afectează iremediabil tractul digestiv).
Naftalină (puternic carcinogenă, extrem de volatilă).
2,2-Dietanol-amină (toxic al aparatului digestiv).
Etil-benzen (carcinogen).
Formaldehidă. (toxic, neuro-inhibitor, volatilă).
Acid sulfuric (puternic biocid, reactiv violent).
2,4,6-Triclor-hexan (clorură de benzen, toxic letal, carcinogen, cel puţin patru forme de cancer).
Cumen (toxic letal).
Etil-mercaptan-uree (carcinogen, extrem de volatil).
Acid nitrilo-acetic (toxic letal).
Fenol (toxic letal, biocid).
Dimetil-formaldehidă (carcinogenă, volatilă, toxic letal, biocid).
Di-2-etil-fenil-ftalat (un ester emulsifiant, şase tipuri de cancer, toxic letal, mutagen, biocid puternic, surfactant - intră în componenţa detergenţilor industriali puternici).
Acril-amidă (surfactant, toxic, mutagen).
Acid fluorhidric (puternic reactiv, biocid, letal).
Anhidridă ftalică (toxic, intense tulburări metabolice, stare caşectică).
Acetaldehidă (carcinogenă, asociată de obicei hepatitelor cronice şi cancerelor de pancreas).
Acetofenonă (tulburări metabolice severe, pierderea vederii).
Oxi-etilenă şi Oxi-propilenă (aldehidele anhidre ale etilen respectiv propilen-glicolului, puternic carcinogene).
Amestec de săruri de cupru (pentru a produce prin reacţie de adâncime cupru reactiv, atomic - toxic letal şi biocid).
Para-xilen (carcinogen, mutagen).
... şi cireaşa de pe tort, săruri de plumb (produc saturnism).

În afară de acestea mai avem încă un număr de 560 - 620 de substanţe organice complexe ( depinde de firmă ! ) majoritatea cu nume aproape imposibil de pronunţat, stranii, toate toxice şi extrem de virulente...

Nu ştiu ce gândiţi voi, fraţii mei români, dar eu unul nu vreau aşa ceva

Vă rog, pentru ca noi să mai putem avea un viitor, să semnaţi petiţia online şi să urmăriţi cu mare atenţie în mass-media evoluţia problemei.
http://www.petitieonline.com/nu_vrem_exploatarea_gazelor_de_sist_in_romania_prin_fractionare_h

La noi, la Bârlad, a început.
http://www.realitatea.net/revolutia-de-la-barlad-mii-de-oameni-in-strada-impotriva-exploatarii-gazelor-de-sist_925659.html
http://www.b-o.ro/Evenimente-800-Realitatea_TV_-_5_000_de_oameni_in_strada.html
http://www.b-o.ro/Emisiuni-813-Antena_3_-_Sinteza_Zilei_in_direct_din_Barlad_Chiar_azi_premierul_MRU_a_semnat_controversata_afacere_a_gazelor_de_sist!__28_Martie_2012.html

Şi ca să fiu clar, mă supără la extrem că oraşul meu, comunitatea mea, nu a fost chemat (ă) la consultări, cu atât mai mult cu cât ne afectează iremediabil viitorul.

Fiţi de asemenea pregătiţi dacă este cazul să răspundeţi pozitiv la o chemare la referendum. E o problemă care priveşte toată România, acum, după ce guvernul a extins acordul cu Chevron Industries la zonele Costineşti, Adamclisi şi Vama Veche.

Vă mulţumesc din inimă. Haideţi să salvăm ce se mai poate !

Un comentariu:

  1. Buna, iti scriu pentru a-ti propune un schimb de linkuri. Daca doresti sa faci un schimb cu http://bancuri.iasi365.com/ lasa-mi un comentariu sau trimite-mi un mail la corcosan@yahoo.com cu titlul pe care il doresti si linkul tau. La mine titlul e Bancuri
    O zi buna iti doresc

    RăspundețiȘtergere